
Vragen over EPDM lijmen
Wat is het verbruik van de Spraybondlijm?
Met 1 liter Spraybondlijm lijmt u ca. 3 á 3,5 m² dakoppervlak. Dat wil zeggen, ca. 3 á 3,5 m² ondergrond + 3 á 3,5 m² EPDM.
Voorbeeld: voor uw dak van 10 m² heeft u 3 liter Spraybondlijm nodig.
EPDM folie wordt over het algemeen gelijmd met contactlijm. Deze EPDM lijm moet tweezijdig worden aangebracht (onderzijde EPDM folie en ondergrond). In het onderstaande overzicht hebben wij het gemiddelde verbruik aangegeven.Aanbrengen met vachtroller:
product verbruik m2 dakoppervlak blik 1 liter 3-3,5 m2 blik 4 liter 12-14 m2 blik 20 liter 60-70 m2
Spuiten:product verbruik m2 dakoppervlak spuitbus 750ml 2.5 - 3 m2 drukvat 17 liter 80 m2 Een drukvat is vooral geschikt voor de grotere daken of voor degenen die vaker een epdm klus doen. Bij het drukvat moet eenmalig een spuitspistool en drukslang worden aangeschaft. De lijm in het drukvat en in de slang droogt niet uit, mits de slang en het pistool op druk blijven. Enkel het pistool/spuitmond schoonmaken is voldoende.
Kun je 'Spray'bond ook met een roller of kwast aanbrengen?
Ja, Spraybond uit een blik kunt u het beste met een vachtroller aanbrengen (geen schuimrubber).
Lijm soort
Kan ik elke lijm gebruiken om EPDM te verlijmen?
Nee, onze lijm heeft een minimale trekkracht van 25 N*(50mm)-1 bij gehele verlijming en is compatibel met onze EPDM. Andere lijm soorten (merken) kunnen dit niet altijd waarborgen. Door intensieve opwarming door zon en/of combinatie met hoge luchtvochtigheid, nemen de hechtresultaten sterk af waardoor het daksysteem niet meer voldoet aan de minimale eisen.
Hoeveel EPDM Rubber Seal kit heb ik nodig?
Met 1 koker Rubber Seal kit kunt u circa 6 meter daktrim kitten of 2 HWA's (Hemelwaterafvoeren)
EPDM dakbedekking Lijm
Onze EPDM lijm is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van EPDM dakbedekking. Een dak wordt bloot gesteld aan extreme weersomstandigheden en temperatuurverschillen. Hierdoor is het van groot belang dat daar een geschikte lijm met hooge kleefkracht voor gekozen wordt. EPDM markt maakt gebruik van EPDM contactlijm, u kunt deze lijm zowel voor de horizontale als verticale vlakken gebruiken. Niet moeilijk doen met verschillende EPDM lijm soorten.
Deze speciaal ontwikkelde contactlijm van BossCover die wij gebruiken om onze EPDM folie te verlijmen heeft een minimale treksterkte van 25 Newton*(50mm)-1 heeft bij volledige verlijming.
Werkwijze EPDM contactlijm
Om de EPDM folie te verwerken met contactlijm, moeten zowel de ondergrond (dak) als de EPDM voorzien worden van de lijm. De EPDM lijm kan eenvoudig aangebracht worden met roller of verspoten worden. Bekijk onze instructie-films.
Wanneer beide zijdes voldoende gedroogd zijn, dan kunnen deze op elkaar bevestigd worden (niet tillen). Contactlijm heeft daarbij de eigenschap om zich direct te hechten. De EPDM folie kan hierna dus niet meer verplaatst worden. Het moet dus van de eerste keer goed zijn, zonder plooien.
U kunt met onze EPDM lijm op nagenoeg elke harde, schone en droge ondergrond uw EPDM verlijmen.
EPDM lijm verbruik
Aanbrengen met vachtroller:
product | verbruik m2 dakoppervlak |
blik 1 liter | 3-4 m2 |
blik 4 liter | 12-14 m2 |
blik 20 liter | 60-70 m2 |
Spuiten:
product | verbruik m2 dakoppervlak |
spuitbus 750ml | 3,5 m2 |
drukvat 17 liter | 80 m2 |
Het aanbrengen van de EPDM lijm middels spuiten gaat sneller. Het advies is om een spuitlijm spuitbus te gebruiken bij een klein plat dak zoals dakkapel etc.
Een drukvat EPDM lijm is vooral geschikt voor de grotere daken of voor degenen die vaker een epdm klus doen. Bij het drukvat moet eenmalig een spuitspistool en drukslang worden aangeschaft. De lijm in het drukvat en in de slang droogt niet uit.